onsdag 19 juni 2013

Ekologiska paket

Vad är grejen med att ekologisk mat (nästan) alltid säljs i mindre förpackningar än likvärdig konventionell vara? Ekologisk pasta finns till exempel aldrig i större förpackningar än 500 gram, och 500 g räcker ingenstans. Hos oss räcker 500 g pasta  till en middag plus matlåda, sen står man där med knappt 100 g pasta kvar och kan inte göra någonting med det. Och efter ett tag är hela skafferiet fyllt av pastaslattar, couscousslattar och risslattar. Det hade gjort skillnad om förpackningarna hade varit dubbelt så stora. Olivolja, ekologisk couscous finns bara i halvkilospaket, samma med strösocker, och ekologisk mjölk finns bara på 1-literspaket.

Det här är väldigt konstigt. Av alla som är såpass miljömedvetna att man vill handla ekologiskt odlad mat så antar jag att många med mig också förstår att det är lite mer miljövänligt med större förpackningar än med små.
Och! Mindre förpackningar betyder också dyrare kilopris. Som om priserna på ekologiska varor skulle behöva spetsas till lite. Eller som om jag äter hälften så mycket pasta bara för att den är ekologisk?

Nu blev jag lite arg.


Mer på ämnet: Supermiljöbloggen skriver idag om att 2012 var det första året av flera som ekologisk produktion i Sverige inte ökar. Och så har de sedan tidigare en krönika av Johanna Sandahl på Naturskyddsområdet som säger att vi måste sluta förgifta oss och jorden. Bra läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar