fredag 28 juni 2013

Turmaten

Mat på tur är ett hur stort ämne som helst, och ska det dessutom vara vegetariskt blir det nog ganska svårt, tänkte jag. Men nä, det finns grym utevegmat! Det grymmaste alternativet till torkad köttfärs (en riktig fjällvandrarklassiker) är ju såklart sojafärs som redan är torkad när man köper den, som dessutom är billig. Winwinwin!

Sen den bästa maten både ute och inne: gryta på röda linser och couscous, ca 4 ellenochlinaportioner:
Vi åt detta till middag första dagen och så tog vi med resterna och hade på våra lunchmackor resten av turen.
Ca 1½ dl torra röda linser
1 pkt krossade tomater
Eventuellt en paprika
1 lök
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar, timjan
1-3 dl vatten
1 dl couscous
Lite olja

Om du inte vill koka couscousen direkt i grytan så gör den först och ställ åt sidan.
Stek löken och paprikan i olja, häll på krossade tomater och linser och eventuellt lite mer vatten, krydda. Lägg i hackade vitlöksklyftor mot slutet så att den smakar mycket. Om man kokar couscousen i grytan så lägg i den när det är drygt fem minuter kvar på linserna. Det tar längre tid för linserna att bli klara ju mindre vatten man har i.

Middag nummer två, en blivande klassiker: pasta arrabiata med svarta bönor, 2 portioner:
Pasta, bestäm själv hur hungrig du är
½ burk pesto arrabiata
Några soltorkade tomater (köp på påse utan olja, klipp i bitar hemma)
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 liten tetra svarta bönor
Lite olja

Stek lök och vitlök i olja, häll av bönorna och värm på, blanda ner soltorkad tomat. Ställ åt sidan och koka pastan, häll av. Blanda ner bönblandningen och några skedar pesto, värm upp igen och ät. Glöm inte att njuta av utsikten och utomhusandet!

Har ni fler recept på kalasutemat? Både jag och Lina ska ut igen i sommar och tar gärna emot tips!

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar