onsdag 21 augusti 2013

Det måste vara radion, det måste vara radion

UnderbaraClara gjorde en radiotipslista och jag vill göra samma sak, fast med mina miljöfavoriter! Varsågoda:

Klotet: både radioprogram och blogg om miljöfrågor med ett fokus på positiva exempel blandat med de senaste nyheterna. Ett renodlat miljöprogram, ibland blir man helt fylld av hopp och kämpaglöd och andra gånger kan man (jag) nästan gråta genom ett helt program.

Matens pris: radioföljetongen som blev bok. Programmen sändes 2011, alltså är inte allt toppaktuellt men på många områden har (tyvärr) inte så mycket hänt. På ett beskrivande och spännande sätt presenteras ett antal livsmedelskatastrofer där människor, djur och natur är de som betalar ett högt pris för vår billiga mat.

P1-morgon: bästa morgonprogrammet, lugnt och sansat med konstant nyhetsrapportering. Om man bara har en liten stund på sig att bli uppdaterad med dagens nyheter så är det här du ska lyssna! Och om man är uppe i tid så hinner man lyssna på tankar för dagen, sådär lagom pensionärsmysigt.

P3 Dokumentär: Förutom att det är det bästa allmänbildar programmet så finns det dessutom ett par stycken som handlar om miljö: Dammkatastrofen i Sevilla, Dioxinfisken i Östersjön (av skaparna av Matens pris) och Altakonflikten. Jag vill också tipsa speciellt om P3 Dokumentär Världen, till exempel Folkmordet i Rwanda. Andra favoriter är Christiania, Kulturhuset i köpenhamn, Fångupproret 1970, Tobleroneaffären, Spårvagnsolyckan i Göteborg, Hedersmordet på Fadime, Amaltheadådet och prisbelönta Sunday bloody sunday. Ungefär alla jag lyssnat på alltså... Välj dina egna favoriter vettja!

Hannas Ekotripp: Ett lite mindre allvarligt program än övriga tips, men skönt att blanda upp med. Sändes också 2011 men går såklart fortfarande att lyssna på. Hanna träffar olika personer som på något sätt lever mer eller mindre extremt för att göra miljön en tjänst, Promoe är vegan, Emma Nykvist är Greenpeaceaktivist, och Emil Mörk är nollkonsument. Sen måste jag ju också tipsa om första programmet med Markus Torgeby, en bekant med sjukt skön inställning till livet.

God lyssning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar