1. Välj ett miljövänligt grillkol, FSC och SIS är märkningar som talar om lite mer om ditt kol. FSC betyder att kolet är lite bättre skött ur miljösynpunkt och SIS att det inte är kemiskt behandlat. Återanvänd ditt kol också, kväv elden när du har grillat klart så har du lite kol kvar till nästa gång!
2. Skippa tändvätskan! Tändvätska innehåller paraffin (som framställs ur råolja) och när den förbränns bidrar den till växthuseffekten. Alternativ som finns är elektrisk grilltändare, tändpapper med stearin (inte paraffin), braständare eller tändrör som du fyller med tidningspapper.
3. Använd kolgrill inte gasolgrill (gasol = fossil oljeprodukt)
4. Använd absolut inte engångsgrill. Resursslöseri, nedskräpning, innehåller paraffin men allra värst är aluminiumformen som kräver väldigt mycket energi och fossila utsläpp vid tillverkningen. Jonas Rudberg på Naturskyddsföreningen säger "Man ska inte ha dåligt miljösamvete för att man grillar, men om man använder engångsgrill ska man ha väldigt dåligt samvete". Så skippa engångsgrillen nu!
Bild från Dagens Eco. Grill your veggies! |
6. Gör egen grillolja! Köpt grillolja innehåller ofta den förbjudna ingrediensen palmolja (även om det står som vegetabiliskt fett). Palmolja är skit därför att odlingen av den skövlar stora områden regnskog (som tidigare lagrade kol och detta hotar även biologisk mångfald och orangutangerna.
Redo att grilla? Bra, för det är vi med!
Tjoho!
SvaraRadera