tisdag 27 augusti 2013

Musslor

Om man vill äta gott och rädda lite hav samtidigt är blåmusslor den perfekta råvaran!
Musslor är som små reningsverk, kolla här:
Från bland annat jordbruket så släpper vi människor ut kväve och fosfor till havet som kan leda till övergödning och algblomning och syrebrist och bottendöd (Damdamdaam!). Östersjön är ett klockrent exempel. Syrebrist har bland annat stor negativ påverkan på torsken vars ägg dör, och enligt Naturvårdsverket är övergödning "det absolut största hotet mot svensk havsmiljö".
Algblomningsalgerna "äter" kväve och fosfor och musslor äter i sin tur dessa växtplankton och alger som den filtrerar ur vattnet. När man sedan tar upp musslorna följer kväve och fosfor med upp. Att anlägga en musselodling är alltså ett bra sätt att motverka diffusa utsläpp av framför allt kväve. Det är faktiskt så enkelt!

När du köper musslor i affären så leta efter färska musslor att koka själv, de man kan köpa på burk kommer tyvärr oftast inte från Sverige utan från Chile på andra sidan jordklotet. Man kan ju maila Abba och säga "hej, jag vill äta musslor från Sverige" om man är sugen.

Som ni kanske funderat ut så stämmer det att blåmusslornas mecka ligger på Sveriges framsida och det är i pölen på östkusten som problemet med övergödning är som störst. Musslorna som vi äter kommer från västkusten men de kan även växa på östkusten, då blir de mindre och växer långsammare på grund av den låga salthalten.
Så vad kan man göra med de små musslorna dels från östkusten och de små eller trasiga från västkusten? Jo, man kan göra musselmjöl och använda som djurfoder. Kanske inte du själv men en fabrik kan göra det. Att musselmjölet blir såpass dyrt och inte kan konkurrera med fiskmjöl, och att det gör att fabriken inte kan öppna i stor skala är en annan historia.

Om ni vill läsa mer om musslor, odlingar och som musslor som foder så har jag två lästips:
En artikel ur Sveriges Natur 3.13, Levande reningsverk av Mats Hellmark och kapitlet En outnyttjad resurs ur Matens pris av Malin Olofsson och Daniel Öhman. Det är även dessa texter jag använt som källor.

Smaklig måltid!

1 kommentar:

  1. Jag trodde Sveriges framsida var på östkusten så nu sticker vi dit o odlar musslor!

    SvaraRadera