lördag 7 september 2013

Äppelpäppel

Snart är de svenska äpplena mogna vilket innebär att den bästa perioden på året är här! Passa på att göra äppelmos, äppelkräm, paj och kaka, bröd med rivet äppl i och frys in i bitar så att man kan laga äppelpaj på egna äpplen hela året. Tidigare har jag har även gjort dricka på skalen och skrottarna som blir när man rensar. Man kan följa till exempel detta receptet, fast bara renset då.

Jag har redan haft förmånen att plocka några stycken från vår gemensamma stadsodling och har bakat favoriten: mammas snabbäpplekaka. Perfekt att bjuda på till gofikat!

125 g margarin
1½ dl socker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
2 msk mjölk
1½ tsk bakpulver

2-3 äpplen
1-2 msk socker
1 tsk kanel

Smält smöret och låt svalna. Skiva äpplena och blanda med socker och kanel, smöra och bröa en form. Rör ihop socker och smör, tillsätt ett ägg i taget, sedan mjölken. Blanda till sist i mjöl och bakpulver. Häll i smeten i formen och tryck ner äppleskivorna. Grädda långt ner i ugnen: 175 grader, 35 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar