tisdag 10 september 2013

Du vet att du borde... Tisdagstips: byt till eko!

Jag hoppas att det har framkommit att vi gillar ekologiska produkter, och försöker köpa så mycket som möjligt eko. Som student svider det när sockret är dubbelt så dyrt, och kokosmjölken kostar flera kronor extra per burk. Så om man då måste välja, vad väljer man då? Naturskyddsföreningen listar de fem viktigaste produkterna att välja eko:

Kaffe: världens farligaste bekämpningsmedel (sedan länge förbjudet i Sverige och EU) används här.

Banan och vindruvor: Även banan besprutas med mycket farliga bekämpningsmedel som skadar människorna som arbetar på plantagen och i vindruvor kan man hitta rester av flera olika sorters bekämpningsmedel eftersom de har så tunna skal. Tänk på att det samma gäller vin och vindruvor! Enligt Testfakta genom Supermiljöbloggen så besprutas bananerna med sådana ämnen som tas upp i hela växten, vilket gör att man då hittar rester av bekämpningsmedel även i fruktköttet, trots bananens tjocka skal.

Mejeri: mindre gift här hemma = fler insekter, fåglar och växter och renare vatten. Mer närodlat foder = mindre regnskogsskövling, mindre transporter och mindre farliga bekämpningsmedel för dem som arbetar på sojaplantagen i Sydamerika.

Kött: samma som mejeri. Om du inte kan välja eko så är Svenskt naturbeteskött bäst. Fast det allra bästa är att dra ner på köttet såklart, det har väl ingen missat på den här bloggen...

Potatis: den grödan som besprutas mest i Sverige, och tack vare det har vi bekämpningsmedel i nästan alla landets vattendrag.

Jag skulle också vilja lägga till lök då den precis som potatis besprutas väldigt hårt annars.

När dessa varor går på rutin är det bara att fylla resten av kundvagnen med ekologiskt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar