onsdag 23 januari 2013

För vi slänger ju inte maten!

Igår när jag var och handlade så hittade jag avokado på extrapris. Tjoho tänkte jag och började känna efter vilka som var de bästa, ni vet, avokados är ju alltid för hårda eller för mjuka i affären. Just här var det väldigt många mjuka och medan jag stod där så kom en butiksanställd fram och började plocka ut de mjukaste och slänga i en pappkartong på golvet. Jag måste sett jätteledsen ut för han sa att "Dom var så väldigt mjuka..."

I Sverige och världen slänger vi oerhört mycket mat. Undersökningar från 2012 visar att det faktiskt är hushållen som står för den största andelen, men även i produktionskedjan är det mycket mat som kastas. Det börjar redan på plantagen, om en banan är lite för tjock eller smal för en beställning så får den ju kastas. Om en låda skadas i transporten så får den kastas och till slut när bananerna ligger framme i butiken och börjar bli bruna så får de kastas.
Samtidigt blir konsumenterna rikare (eller maten för billig?), mer stressade och sämre på att lukta och smaka på mat som passerat bäst föredatum.
Problemet är när man köper på sig en massa mat som "är bra att ha hemma" och som "alltid går åt" för det är ju "skönt att inte åka och handla varje dag i veckan" samtidigt som man egentligen inte har någon aning om vad och när man ska laga av allt man köper. Man hittar så mycket siffror på hur mycket mat hushållen slänger men det vanligaste man hör är nog att var tredje till fjärde matkasse som bärs hem åker direkt i sopen. Det är inte klokt!

Saker man kan göra för att minska sitt svinn:
1. Planera dina inköp. Skriv en lista på vad familjen ska äta under veckan.Varför inte göra det som en trevlig grej på söndagkväll där alla får säga varsin rätt ni ska laga. Titta på recept och testa nya smaker men kom ihåg att det är vardag och att man inte vill stå i köket hela kvällen. Räkna ut hur mycket frukt som kommer att gå åt och köp inte mer. Det är bättre att komplettera senare i veckan.
2. Följ listan. Gå inte på butikens säljartricks "Ta 3 betala för 2" och köp inte storpack med färskvaror.
3. Gör matlådor och laga ny mat på det som blir över. Genom att ta med resterna till jobbet eller skolan  istället för att äta ute sparar man stora slantar! Om man inte vill äta samma mat alltför många gånger samma vecka så frys in och ta fram när det är brådis eller laga ny mat på den gamla. Lantmännen föreslår pizza, jag föreslår frusna smördegsplattor som man gör ett paket av, läs på förpackningen hur man gör. Dem går att fylla med vad som helst gott, och det blir verkligen jättegott!
4. Bäst före betyder bäst före, inte dålig efter och dessutom har de marginal. Lukta och smaka och verkar det som om filmjölken inte hinns ätas upp innan den blir dålig är det dags för scones eller filmjölksbröd. Mycket mjölk? Pannkakor!

"Ja jag förstår, men det är ändå sorgligt" svarade jag och gick till kassan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar