tisdag 22 januari 2013

Tisdagstips: snällare städ

Har du någon koll på vad du har för rengöringsmedel hemma? Och vet du vilka du behöver och vilka du verkligen inte borde ha? Att städa snällt är faktiskt enklare än vad man kan tro,konstigt nog är det ofta så när man "ska bli miljövänlig", det är enklare än hur du gjorde innan. Dessutom ofta mer ekonomiskt och direkt bättre för dig, dina vänner och din familj.

Börja så här:
1. Köp rengöringsmedel som har miljömärkningen Bra miljöval. Detta är det enklaste sättet att förbättra sitt sätt att städa, nästan ett latmasktips.
2. För att städa som vanligt behöver du i princip bara diskmedel för att lösa fett och såpa till allt annat: golvet, toalettstolen, handfatet, ugnen och skåpsluckor och övriga ytor.
3. När det är dags för specialstäd plockar du fram husmorsknepen. Saker som kan vara bra att ha hemma då: bakpulver, citronsyra (finns att köpa i mataffären, bland kryddorna) och ättika.

Och självklart ska jag bjuda på några tips!
Ugnsrengöring: gnid in hela ugnen med såpa och värm upp den till 50 grader. Låt stå på en stund och torka sedan ur. Lätt som en plätt!
Spegeln: när jag ska byta handduk i badrummet passar jag på att torka spegeln innan jag slänger dem i tvätten: blöt ner ett hörn på handduken och torka tills tandkrämsskvättet går bort, torka sedan av med en torr bit av handduken. Om det fastnar damm kan man torka med tidningspapper istället. Om det är fina handavtryck på fönsterna kanske man kan ha lite diskmedel i vattnet man tvättar med, men undvik spegelspray. Det går knappt att hitta någon som är miljömärkt.
Badrumskakel: torka med ättika, låt sitta i fogarna och skrubba sedan med en rotborste eller svamp och skölj sedan av med vatten. Undvik klorin.
Och mitt bästa mirakeltips för sunkiga beläggningar i till exempel kaffekannor och tesilar! Lägg tesilarna i en mugg tillsammans med en tesked bakpulver och slå på skållhett vatten. Låt fräsa och bubbla en stund och diska av silarna med diskborsten sen, de blir som nya! Om man surfar runt i cyberspace lite verkar det faktiskt som om allt kan bli rent med bakpulver.

Fler tips i varierande kvalitet finns på husmorsknep.se, roligt att läsa även om man inte använder alla. I kategorin kök finns hur mycket knep som helst, de flesta för att spara lite mat, rädda osten eller städa köksbänken. Ett annat lästips är Leila. Samma Leila som bakar gott på tv. I regel är husmorsknep miljövänliga och praktiska att ha till hands men en del är även bra att låta bli, till exempel att koka rent en vidbränd kastrull med maskindiskmedel. Det är ju ändå ett kryss på dom? Ta lite bakpulver istället!

Lycka till med städet och med husmorsknepen! Och berätta hur det går! Vad fungerar bäst och vilka tricks kan man skrota?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar