torsdag 21 februari 2013

Honung i brödet och i håret

Lättaste sättet att baka bröd på är i långpanna, lätt! Man gör en deg, jäser, häller ut i en ugnsform, jäser och gräddar, inget kladd!

Vill man så kan man byta ut mjölken till vatten och ha i lite mera olja.
Det här receptet snodde jag hos UnderbaraClara, och även hon trycker på att inte använda socker i brödet, som i köpebröd, istället är det honung i. Då stödjer man den viktiga ekosystemtjänsten pollinering. Inga bin som kan pollinera = mindre blommor och frukt på träden. Som med mycket annat inom miljö så såg man inte betydelsen av bin i ett område förrän man skrämt iväg dem med luftföroreningar. Idag jobbar man aktivt med att hålla bin i närheten av fruktodlingar eftersom det inte bara är livsviktigt, utan även för att alla tjänar på det: fruktodlaren som får rikligt med frukt, biodlaren som kan sälja honung, vi konsumenter som kan köpa närproducerat sötningsmedel fullproppat med nyttigheter och slutligen klimatet när vi minskar behovet av importerat socker.

Det här brödet är verkligen jättebra, det blir saftigt tack vare morötterna!
En annan bra sak man kan göra med honung är att till exempel tvätta håret och använda till all möjlig kroppsvård. Heja riktiga råvaror istället för artificiella smörjmedel som snarare torkar ut en istället för att tvätta!

Lite honung kanske?

1 kommentar:

  1. Kunde inte sagt det bättre själv! Och intygar att honungsbrödet verkligen är supergott!

    SvaraRadera