söndag 10 februari 2013

Valnötsrisotto med svamp, sparris och brie.

The more, the merrier är en av mina livsfilosofier! För ett par veckor sedan skulle vi äta en snabb, lite lyxig och god fredagsmåltid innan vi skulle på examensfest. Risotto bestämde vi oss för och funderade vidare. I en gammal vegetarisk kokbok som jag fyndat på second hand föreslogs det att vi skulle göra Salvia och valnötsrisotto men det var lite klent med ingredienser så vi löpte linan ut och tillsatte ett gäng godsaker. Gott blev det och när jag hade med mig detta som matlåda blev klasskamraten (och På Spåret-kändisen) Emma intresserad. På hennes begäran kommer alltså receptet.

- 50 g smör
- 1 gul lök (hackad)
- 4 dl risottoris
- Några kvistar hackad salvia
- 100 g valnötter (eller mer om man som oss älskar valnötter)
- 250 g brieost
- Salt och peppar
- Cirka 10 champinjoner
- 7 sparrisar (eller mer om man älskar sparris)
- 1.3 liter grönsaksbuljong
- En skvätt vin

Gör såhär: Smält smör och fräs löken, sparris (i bitar) och champinjon. Häll i riset och stek i ca 1 minut. Häll i två skopor buljong och rör emellanåt tills den kokat in. Häll på lite till och fortsätt så tills all buljong har kokat in, riset ska nu vara lite krämigt och ha lite tuggmotstånd (tar cirka en kvart). Häll på lite vitt vin efter smak. Rör ner salvia och valnötter, smaka av med salt och peppar. Lägg sedan upp allt i en ungssäker form och lägg skivor med brie ovanpå. Gratinera i ugnen på grillvärme i några minuter tills osten har smält. Servera med lite sallad och njut.

Någon bild blev det inte men det såg inte helt fel ut.

Bon apetit!

1 kommentar: