tisdag 26 februari 2013

Tisdagstips: Fina fisken

I skolan har vi just påbörjat ett litet projektarbete i kursen Flervetenskaplig fallstudie av miljön. Läs det en gång till. Problemen vi ska studera har tema hav och alla grupper väljer ett problem att analysera, det ska bli kul! Min och Linas grupp har havsnivåhöjning men det är inte alls det jag ska skriva om nu, utan om saker som jag lär mig på föreläsningar som handlar om havet.

På 70-talet publicerade en forskare en "domedagsprofetia" om hur fiskebestånden skulle se ut 30 år senare. Åsikten ratades och ansågs inte som trovärdig. Resultatet 30 år senare: mycket värre än forskaren förutspått.

I Sverige har man kunnat fånga tonfiskar på 100 kg styck! Idag finns inte en enda.

Vi fiskar oss längre och längre ner i näringskedjan, tar upp mindre och mindre fisk och inbillar oss att det går bra bara för att de förändringar som sker i havet inte syns. Fisken tar slut helt enkelt! Trots att EU-parlamentet röstade igenom ett antal förändringar (med majoritet!) som kommer att leda till ett mer hållbart fiske är det fortfarande långt kvar tills bestånden är tillbaka på en "säker" nivå. Med vår konsumentmakt kan vi sätta press på fisket och handeln redan nu, så här kommer en lista med åtgärder du kan göra för att motverka ett ohållbart fiske.

Steg 1: Välj rätt fisk, både Naturskyddsföreningen och WWF har varsin fisklista med godkända och ej godkända fiskar att äta. Var bara uppmärksam på pangasius/hajmal, den står under smaklig måltid på WWF:s lista, något som dem har fått mycket kritik för eftersom den ofta odlas på ett ohållbart sätt, med animaliska foder, i för små bassänger, för mycket mediciner och förorenar kringliggande miljöer. Hajmal och pangasius står däremot som "ät ej" på Naturskyddsföreningens lista. Om det känns för krångligt att hålla koll på alla fiskarter så satsa på miljömärkt fisk: KRAV och MSC ställer krav på hållbara fiskebestånd, snälla fiskemetoder och KRAV garanterar också säkra odlingar där fodret inte bidrar till utfiskande av haven.
WWF:s fisklista
Steg 2: Be din affär sätta upp fisklistan ovanför fiskdisken.

Steg 3: Häng med på anti scampidagen 16/3! Scampi (eller tigerräka, jätteräka, gambas, vannameiräka eller tropisk räka) är verkligen värstingen! Nu är det dags att utrota räkan från svenska restauranger och butiker, läs mer på Naturskyddsföreningen om hur du engagerar dig!


Om du är mer intresserad så kan du läsa lite här:
Isabella Lövin (2008): Tyst hav, börjar bli lite inaktuell men fortfarande intressant, man förstår hur utfiskningen har gått till.
Malin Olofsson och Daniel Öhman (2011): Matenspris - boken som matindustrin inte vill att du ska läsa, första kapitlet handlar om Pangasius odlad i Vietnam och hur det kommer sig att den står som "ätbar" på WWF:s fisklista.

Sådär! Välj nu rätt fisk och skaldjur nästa gång det är dags!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar