onsdag 20 februari 2013

Wok med tofu

Här kommer världens grymmaste wok! Tofun går att byta ut till stekt ägg, halloumi eller cashewnötter, testa dig fram! Receptet kommer från Vegetariska kokboken.


Per portion behövs:
½ msk kokosolja
5-6 dl hackade grönsaker:
  • Någon sorts lök (jag blandade gul lök och purjo, man kan ta det som det finns mycket av hemma såklart!)
  • Någon sorts kål (vitkål är min favvo, dessutom så himla billigt! Kinakål är ju också hur gott som helst)
  • Något orange eller rött (morötter är bra vintermat, på sommaren kan man ha paprika i)
  • Något annat gott (variera dig mellan säsongerna! zucchini, champinjoner, sockerärtor, spenatblad, minimajs, groddar, haricots verts...)
  • ½-1 hackad tomat

Sås (per portion):
1 msk mango chutney
½ msk kokosolja
½ msk sojasås
½ pressad vitlöksklyfta
½ tsk sesamolja (dyrt men gott!)
½-1 tsk riven ingefära
1 nypa mald koriander
chili om man vill.

Gör så här:
Hacka grönsaker: lök i klyftor och grönsaker i tunna skivor, mät upp hur många portioner det blir och anpassa mängden sås efter det. Blanda såsen, alltihop på en gång, och ställ åt sidan. Hetta upp wokpannan eller en stor stekpanna (gjutjärn är grymt), stek först tofun så att den får färg och lägg undan den. Stek sedan alla grönsaker utom tomat i kokosoljan under omrörning, till de är mjuka men samtidigt krispiga. Stäng av plattan och häll på tomat och sås, lägg tillbaka tofun och ge woken ett snabbt uppkok och servera direkt till quinoa, matvete, couscous, bulgur, ris eller nudlar.

Anledningen till att det är bäst att använda kokosolja är att den tål höga temperaturer bättre än matolja.
Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar