onsdag 19 december 2012

Klimatsmarta julklappar

Julen handlar om en hel massa fina saker men i detta konsumtionssamhälle är fokuset stort på julklappar. Och visst är det roligt att ge, och roligare blir det om man ägnar en extra tanke åt vad man ger. Är det nödvändigt med fler prylar eller går dem att byta mot något annat? Här kommer årets julklappar för er som ännu inte handlat klart:

Biståndsklappar: Det finns en uppsjö med julklappar som går ut på att man avstår från sina egna presenter och skänker pengarna till ett välgörenhetsprojekt istället. ActionAid arbetar mot fattigdom och har riktat in sig på kvinnor och flickor, du kan skänka en get, bikupa eller en bybarnmorska till exempel. Genom Naturskyddsföreningen kan du rädda en ål eller varför inte ge bort ett medlemsskap? Greenpeace tar inte emot pengar från företag eller stater, därför är ditt bidrag extra viktigt! Köp ett kort och skänk valfri summa så att de kan fortsätta sitt arbete med att uppmärksamma pågående eller kommande naturkatastrofer. Med WWF kan du stoppa juljakten av vilda djur eller ge bort ett fadderskap. Genom ett kontinuerligt stöd kan de planera sitt arbete bättre. Unicef har nog det största utbudet av biståndspresenter, väldigt konkreta saker som vaccin, myggnät och skolpaket. Precis som ActionAid har de även en del större företagsgåvor som tält, barnmorskepaket och vattenpumpar. Dessutom slipper man gå ut i julhandelskaoset, de flesta gåvor klickas hem från nätet. Säg gärna till om ni kommer på fler gåvor.

Elektronisk media: Spotify premium står med på min önskelista, istället för en bunt skivor. Det finns ju liknande streamingfunktioner för film, tex Netflix och för digitala böcker och ljudböcker.

På Ellens önskelista
Upplevelser: Den här kategorin har ju inga begränsningar: biobiljetter, konsertbiljetter, biljetter till en hockeymatch, tågresor, bangyjump, Lisebergskort, gymkort, spaweekend, en hotellvistelse, middag på favoritrestaurangen eller bjud på trerätters själv.

Förbrukningsvaror med det lilla extra: En fin duschtvål eller handcreme, eller satsa på köket: kanske finkaffe eller tryffelolja eller något annat som studenter inte har råd med annars.

Hembakat: Hembakta kolor innehåller mer kärlek än materialism. Eller senap, marmelad, äppelsaft eller knäckebröd.

Second hand: Billigt och snällare mot miljön än nyproducerat. Diska av eller piffa upp så blir det lite mer personligt. Kan man dessutom kombinera detta med något som inspirerar till att lägga om sina vanor till lite mer miljövänliga, kanske en groddburk eller stegräknare, ja då är det väl ändå den bästa prylen man kan ge bort?

Hållbarhet: Både praktisk funktion och estetiskt sett. Om man köper ett klädesplagg t ex så är det bättre att köpa bra kvalitet och ha kvar plagget riktigt länge än att det går sönder och slängs snart.

1 kommentar: