tisdag 11 december 2012

Tisdagstips: stäng av på riktigt!

Låt mig presentera bloggens första följetång: tisdagstips! Härmed inte alls lovat att det blir fler, men man vet aldrig. Varje tisdag bjuder vi på ett tips om hur du förändrar en liten vana på väg mot ett mer miljövänligt liv.

Här kommer första tipset: stäng av på riktigt!
Ungefär 10% av hushållens energiförbrukning går till prylar och manicker som vi tror är avstängda. Många av dessa står på stand-by för att det ska gå lätt att starta upp apparaten när det är dags att använda den igen. En typisk bekvämlighetslösning. Genom att stänga av på riktigt kan ett hushåll med diverse tv- och dataprylar spara flera hundra kronor om året.

Gör så här:
  • Klassiker: dra ur mobilladdaren ur väggen när du inte laddar mobilen, själva laddaren drar lika mycket vare sig du har mobilen i eller ej.
  • Stäng av tv:n med knappen på tv:n, fjärrkontrollen räcker inte.
  • Eller investera i ett grenuttag med strömbrytare på. Använd till tv:n eller datorn med tillbehör och stäng av när du inte använder prylarna.
Förutom dessa så drar även de här apparaterna smygström: stereoanläggningar, spelkonsoler, digitalboxar, halogenlampor, skrivare, diskmaskiner, tvättmaskiner och din microvågsugn. Svanen miljömärker elektronikprylar som drar mindre energi, bullrar mindre och inte innehåller de farligaste flamskyddsmedlen.

Källa: Eons standbyguide

1 kommentar: