torsdag 7 mars 2013

Miljögifterna och hur du kommer undan

Det blev visst tema miljögifter denna veckan! Jag tänkte fortsätta med att skriva om hur man undviker gifterna och varför. Eller nä jag tänkte visa film först som berättar om varför:

En del åtgärder kan verka dyra (ekologisk mat) men det slås enkelt ut genom att lägga mindre pengar på andra nytillverkade produkter (kläder och möbler).
Här kommer tipsen:

Genom att välja ekologisk mat så behöver man inte oroa sig för rester av bekämpningsmedel. De livsmedel som är värst utsatta är vindruvor, bananer, kaffe, paprika, äpplen, jordgubbar, lök och potatis. Välj också bort halvfabrikat som ofta ligger i dåliga förpackningar och innehåller mycket tillsatser, och om du ändå vill ha snabblagat, välj de med så få ingredienser som möjligt. Som en bieffekt har man sett att ekologiska livsmedel ofta innehåller mer näringsämnen, till exempel mer antioxidanter i jordgubbar. Dessutom så står KRAV för bättre djurhållning och närmare foderproduktion som sparar på klimatet.

Fet fisk från Östersjön innehåller lite allt möjligt jox, dioxiner (polyklorerade dibensodioxiner) till exempel. De är organiska ämen som framför allt påverkar fosters utveckling av hjärnan och nervsystemet. Så undvik lax, strömming, havsöring och ål från Östersjön, speciellt kvinnor i fertil ålder, extra speciellt gravida och ammande. Ål är ju dessutom akut utrotningshotad.

Plast har ju Lina skrivit om  tidigare. Kolla in plastguiden för att rensa ut den värsta plasten, alltså den som har märkning nr 3, 6 och 7. De redskap och lådor som kommer i kontakt med mat är viktigast att ta bort, undvik att värma maten i en plastlåda i mikron alltså. Det lättaste sättet att börja plastbanta är ju att inte köpa några nya plastprodukter.

Man har sett att i konservburkar så ansamlas ofta ett välkänt hormonstörande ämne, Bisfenol A, eftersom insidan är klädd i en plast innehållande kemikalien. Särskilt utsatt är kokosmjölken, eftersom den är fet och lättare löser upp bisfenol A. Så dra ner på konserverna: välj krossade tomater och kokosmjölk i tetra (nej, den plasten på insidan innehåller inte bisfenol A) och köp bönor som torrvara och koka själv. Tetror är också mer platseffektiva då de är rektangulära och torrvaror är ju sjukt mycket mer effektiva när det gäller transport än att köra omkring på vatten!

Nya kläder och möbler innehåller ofta någon form av flamskyddsmedel för att sakta in värmeutveckling vid eventuell brand. Bromerade flamskyddsmedel tros öka risken för cancer och autism, ändå går det otroligt långsamt framåt för ett förbud mot ämnena. Bromerade flamskyddsmedel finns även i teknikprodukter och det är väldigt svårnedbrytbart vilket har gjort att man hittat en del ämnen i till exempel isbjörnar.

Välj istället att handla möbler och kläder på second hand. Kläderna är tvättade många gånger och möblerna "läcker" inte lika mycket gifter längre som när de var nya. Dessutom sparar du på miljön genom att inte kräva nyproducerade varor. I sista fall: tvätta alla nya textilier.

Kolla igenom schampon, balsam, tvål, hudkräm, smink, parfym - behöver du allt? Lina har ju också skrivit om balsammetoden, och jag har på ungefär ett halvår blivit helt fri från schampo (och mitt hår är snyggare än någonsin!). Välj miljömärkta skönhetsprodukter, det finns fina saker från lush till exempel, om du inte vill rota i skafferiet då. Läs mer på no poo och på lockig.

Barn är extra känsliga för i princip alla miljögifter så ta en titt i barnrummet: undvik plastleksaker och byt ut dem till trä, gamla elektronikprylar är absolut inte leksaker, skumgummimadrassen, nyrenoverat? Det är inte lätt att vara förälder, läs Naturskyddsföreningens tips för gröna föräldrar och tänk igenom själv var gränsen går.

Gifterna från plaster och prylar lägger sig i dammet, så dammsug och våttorka ofta.

Alltså alla dessa gifter, alla är lagliga! Det är lagligt att sälja plastredskap som ska användas i mat, fastän de läcker kemikalier som är starkt förknippade med cancer.

Långsamt långsamt så tas fler beslut i EU om olika kemikalier som ska fasas ut, ofta räcker det att bara ett par länder sätter egna förbud mot ett visst ämne innan det blir förbjudet i hela EU. Till exempel är bisfenol A förbjudet i nappflaskor i hela EU, men fortfarande tillåtet i andra livsmedel. Frankrike har gått före och tagit beslut om att fasa ut all bisfenol A som kommer i kontakt med livsmedel till 2015. Sverige borde hänga på, så kanske vi ser ett stopp i hela EU inom en överskådlig framtid.

För att plaster ska bli mjuka innehåller en del av dem ftalater som mjukgörare. Samma sak här: sämre reproduktionsförmåga och extra känsliga för barn. Danmark har gått före och förbjudit fyra stycken ftalater helt och hållet. På grund av detta riskerar Danmark att dras inför rätta i EU-domstolen. Jag har inte läst varför men gissar att det har med handelsavtal inom EU att göra. Om Sverige hänger på där lite snabbt och lätt så visar vi vårt stöd, och än en gång röstar för ett kemikaliefritt Europa.

Det blev en väldigt lång text men jag hoppas att ni orkat läsa, här kommer en snabbgenomgång av vad du kan för att minska miljögifterna i ditt hem:
  • Välj ekologiskt
  • Välj bort konserver, snabbmat och halvfabrikat
  • Undvik lax, strömming, havsöring och ål från Östersjön
  • Rensa bort plast, speciellt från kontakt med livsmedel, köp ingen ny plast
  • Handla möbler och kläder på second hand istället för nytillverkade
  • Minska och välj miljömärkta skönhetsprodukter
  • Dammsug och våttorka ofta
  • Gilla Nu gör vi kemikalieuppror på facebook
  • Gå med i Naturskyddsföreningen (tips: sök på bisfenol A, flamskyddsmedel och ftalater så får du alla tips och kan läsa det senaste i ämnet)
  • Sprid ordet
Ha det gott!

1 kommentar: