fredag 8 mars 2013

Plast, plast och plast (och en gnutta engagemang)

Bild på plast i naturen från Supermiljöbloggen
Miljömedvetenheten ökar hela tiden bland Sveriges befolkning, men självklart har vi en lång väg kvar innan vi kan nå nationella miljömål och se en tydlig skillnad i grafer över utsläpp och så vidare. Ibland kan man bli nedslagen och fundera över vad man själv, som privatperson egentligen gör för skillnad. Svaret är att man gör väldigt stor skillnad. Det finns många sätt att engagera sig och genom personligt engagemang kan detta spridas vidare till fler, och det är precis det som händer i Sverige idag. 

Det är viktigt att tänka på att konsumentmakten är otroligt stor, finns det inga miljöbra alternativ i din mataffär eller är det alltid slut på KRAV-bananer, fråga om dessa! Våga ställa krav! Det är så himla viktigt. Utan dessa krav vet inte företag att det finns efterfrågan på bra varor och ingen utveckling sker. 

Den här veckan har ju plast genomsyrat bloggen och det får den lov att göra veckan ut. Supermiljöbloggen har sammanställt en lista på hur vi kan minska vår onödiga plastanvändning, några tips är till exempel att vädra fleecetröjorna istället för att tvätta dem eller att köpa digital musik istället för cd-skivor. Ett eget tips är att i mataffären kanske man inte behöver sjuttioelva olika påsar för grönsaker och frukt. Låt dem ligga fritt i korgen och packa dom tillsammans i EN påse när du betalat. Du ska ju ändå tvätta frukten när du kommer hem och dom där påsarna används ju ändå inte sen. Att minska sin plastanvändning känns inte bara bra för miljön men också tryggare. Jag känner mig friare i min lägenhet då jag vet att vi inte har så mycket gifter omkring oss. Alltså psykologiskt blir det lite lättare att leva. 

Så, summan av kardemumman, våga vara miljövänlig och våga vara lite jobbig. Rensa ut plasten för din egen hälsas skull och sprid informationen vidare. 

Trevlig helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar